Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη)
Είδοςίδρυμα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1959

Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) είναι φορέας που ιδρύθηκε το 1959 με κληροδότημα του γλωσσολόγου Μανόλη Τριανταφυλλίδη (1883-1959) με σκοπό την προαγωγή, τη μελέτη και την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας.

Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης ήταν σημαντικότατος παράγοντας για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας, ιδιαίτερα με τη σύνταξη της «Νεοελληνικής Γραμματικής» το 1939, σημαντικότατο έργο για την σχολική εκπαίδευση, που τότε και για αρκετά χρόνια αργότερα είχε σαν χαρακτηριστικό της (όπως και όλο το ελληνικό κράτος) τη διγλωσσία, δηλαδή τη χρήση και της δημοτικής και της καθαρεύουσας.

Το 1956, τρία χρόνια πριν το θάνατό του, συνέταξε την διαθήκη του, στην οποία ζητούσε να χρησιμοποιηθεί η περιουσία του για να συνεχιστεί το έργο του ώστε να «...ωφεληθούν κάπως από την περιουσία μου τα Ελληνόπουλα, γιατί αυτά βασανίζονται και ζημιώνουν από τη γλωσσική ακαταστασία που βασιλεύει στην παιδεία και στη ζωή μας.»[1].

Το ίδρυμα Τριανταφυλλίδη ιδρύθηκε το 1959 ως παράρτημα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με σκοπό την προαγωγή της ελληνικής γλώσσας, με έρευνα, επιστημονικές δημοσιεύσεις, συγκέντρωση αρχειακού ελληνικού και η έκδοση βιβλίων[2].

Το 1998 δημοσίευσε διαδικτυακά (on-line) το ψηφιακό «Λεξικό της κοινής νεοελληνικής»[3].

Το 2014, το ίδρυμα βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών με το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, «για την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας και της νεοελληνικής φιλολογίας και την προαγωγή της παιδείας του ελληνικού λαού με σημαντικότατο εκδοτικό και ερευνητικό έργο»[4]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Διαθήκη του Μανόλη Τρανταφυλλίδη, απόσπασμα, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών - Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Ιστορικά στοιχεία, ανακτήθηκε στις 20/12/2014
  2. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
  3. Λεξικό της κοινής νεοελληνικής, on-line λεξικό του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη
  4. Απονεμήθηκαν τα Βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014, in.gr, ανακτήθηκε στις 20/12/2014